2013 m. balandis 7 d., sekmadienis

Šokoladiniai sausainiai (Chocolate chip cookies)

Žydinčių apelsinų kvapas mane verčia sustoti gatvėje, užsimerkti ir tiesiog kvėpuoti. Nepamirštamas, be galo malonus aromatas mane visada mintimis nukelia į pirmąjį apsilankymą Atėnuose. Jau esu apie jį pasakojusi, bet iš tikrųjų galėčiau tai daryti dar ir dar, taip, kaip nenusibosta tas nuostabus kvapas, taip ir pirmieji įspūdžiai atvykus į Atėnus, niekada neišdils. 
Iš tiesų net po sunkios darbo dienos, jau vakarėjant, kai atrodo taip norisi kuo greičiau atsidurti lovoje, netikėtai imi ir užsisvajoji, sulėtini žingsnius ir šypsaisi tik dėl sau suprantamų priežasčių. 
Kol medžiai dar žydi, skubu vis parsinešti po šakelę į namus, kad ir juose mane svaigintų tas saldžiai gaivus aromatas. Šis metų laikas Atėnuose, ko gero, mano mylimiausias, nes be žydinčių apelsinmedžių, bunda visa gamta, aplink taip žalia, medžiai jau kiek drąsiau žaliuoja, nors šiek tiek padėdami įkvėpti gaivesnio miesto oro.
Nors oras ir kužda, kad jau tuoj tuoj prasidės vasara, ir nedėkingai primena, kad jau tuoj nusimesime striukes ir švarkus, krausimės kuprines ir lėksime prie jūros (o tam reikia šiek tiek pasitempti ir kiek peržiūrėti maisto programą), vis vien norisi bent nedidelio saldaus kąsnelio per dieną. Nemeluosiu, kai darbe mane supa vien saldumynai, labai sunku sureguliuoti to "kąsnelio" dydį, nes atsilaikyti tiesiog neįmanoma. 
Šiuos sausainius kepėme dar ir mokykloje, jie tikrai neįmantrūs, puikiai tinkantys prie arbatos, kavos, ar net pamirkant į pieną (turbūt vieną iš nedaugelio kartų susiviliojau išgerti stiklinę pieno su šiais sausainiais, nes pieną naudoju tik pusryčių granolai arba kavai pagardinti, vienos stiklinės jokiais būdais negalėčiau prisiversti išgerti, nors kiek pamenu, kai buvau maža ir gyvenome pas močiutę, kasdien išgerdavau nesuskaičiuojamą kiekį pieno! Gal tuomet perviršijau reikiamą kiekį ir dabar taip sunku jį gerti? :) Nežinia!)
Receptas iš mokyklinės knygos.


Iš nurodyto kiekio išeina apie 40 sausainių.
  • 160 g sviesto
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 g druskos
  • vanilės
  • 1/4 apelsino žievelės
  • 40 g medaus
  • 2 kiaušinių
  • 25 g apelsinų sulčių
  • 400 g miltų
  • 3 g kepimo miltelių
  • 10 g nesaldintos kepinių kakavos
  • 170 g šokolado gabaliukų
Dubenyje išsukame sviestą, cukraus pudrą, vanilę, apelsino žievelę ir medų iki purumo. Įmaišome kiaušinius ir apelsinų sultis. 
Atskirame dubenyje persijojame miltus, kepimo miltelius ir kakavą. Pamažu įmaišome sausus ingredientus į pirmąją tešlą, galiausiai suberiame ir šokolado gabaliukus.
Suformuojame dvi pailgas stačiakampes "dešras" ant kepimo popieriaus. Dedame į šaldiklį, kad sustingtų, apie 30 min. Ištraukiame, supjaustome griežinėliais, juos paguldome ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos, paliekame apie 15 min., kad šiek tiek atitirptų ir kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 20-25 min.

Recipe in English!

 
  • 160 g unsalted butter
  • 100 g powdered sugar
  • 1 g salt
  • vanilla
  • 1/4 orange zest
  • 40 g honey
  • 2 eggs
  • 25 g orange juice
  • 400 g all purpose flour
  • 3 g baking powder
  • 10 g unsweetened cocoa
  • 170 g chocolate chips
Place butter, powdered sugar, vanilla, orange zest and honey in a bowl and mix until fluffy.
Sieve flour together with baking powder and cocoa in a separate bowl. Little by little add this mixture into the first one. Finally, add the chocolate chips.
Shape two squared "sausages" and put it in the freezer  for 30 mins. Take out, slice it, place cookies on a baking sheet , set aside to defrost a little for about 15 min. Bake at 180 C for about 20-25 min.



4 komentarai: