2013 m. spalio 8 d., antradienis

Šokoladiniai macarons

Gaminti macarons jau seniai norėjau, bet sugedęs plaktuvas vis maišė man planus. Bet dabar, kai įsigijau svajonių prietaisą (taip taip, džiaugiausi, kaip mažas vaikas gavęs saldainį), kasdien norisi vis kažką plakti, maišyti, minkyti :) 


Tad Ninos tinklaraštyje radusi šiuos šokoladinius macarons, žinojau, kad jų noriu. Kadangi ir pačioje tešloje yra lydyto šokolado, jie neiškyla labai daug, kaip tie tradiciniai, bet šokoladinis skonis tikrai atperka tai, ypač dar ir dėl to, kad viduje jie vis vien išlieka minkšti, o išorėje traškūs.


Nurodytoje nuorodoje pateiktas receptas tikrai labai išsamus, tad aš sekiau jį.
Gavosi nemažai macarons, tad rekomenduoju ganašo (įdaro) kiekius padvigubinti, nes jo, bent jau man, tai tikrai neužteko. Reikėjo gaminti antrą kartą papildomą porciją.

Macarons:
  • 110 g baltymų ("sendintų", t.y. keletos dienų senumo kiaušinių)
  • 75 g vandens
  • 300 g smulkaus cukraus
  • 80 g baltymų
  • 2 g druskos
  • 2 lašeliai maistinių dažų
  • vanilės
  • 230 g migdolų miltų (arba kavamale sumaltų migdolų)
  • 230 g cukraus pudros
  • 100 g juodojo šokolado (išlydyto)
Ganašui (įdarui) 
Nurodyti originalūs kiekiai, aš rekomenduočiau padvigubinti
  • 15 g pieniško šokolado
  • 110 g juodojo šokolado
  • 140 g grietinėlės (36 % riebumo)
  • 15 g sviesto
  • 10 g grikių kruopų (nebūtina)
Ganašas

Sausoje keptuvėje pakepiname grikius, kol jie pradeda skleisti malonų aromatą. Nedideliame prikaistuvyje užviriname grietinėlę. Nuimame nuo ugnies, suberiame grikius, uždengiame ir paliekame 10 minučių įsigerti.
Garų vonelėje išlydome šokoladą (aš naudojau tik juodąjį, nes kitokio neturėjau). 
Kol grietinėlė dar karštą, ją perkošiame ant šokolado, silikonine mentele labai gerai išmaišome, kol šokoladas ima blizgėti. Sudedame sviestą, maišome, kol jis išsilydo. 
Dedame ganašą į šaldytuvą 1-2 val., kol sutirštėja.

Macarons

Dubenyje persijojame migdolų miltus ir cukraus pudrą. Įmaišome 80 g baltymų. Įlašiname maistinių dažų ir išmaišome. Iš tiesų, tai nėra būtina. Aš įlašinau keletą lašelių, nes nesinorėjo per daug, bet sumaišius su šokoladu, spalva tapo šokoladinė ir tiek :)
Garų vonelėje išlydome šokoladą. Sumaišome jį su migdolų mase. 
Į kombaino indą supilame baltymus.
Į prikaistuvą supilame vandenį ir suberiame cukrų bei druską. Kai pradeda virti, pradedame plakti baltymus, vidutiniu greičiu. Kai sirupo temperatūra pasiekia 118 C (neturint termometro, nuo virimo pradžios, t.y. stipraus burbuliavimo, viriname apie 2 minutes), plona srovele pilame jį į gerai pakilusius ir išplaktus baltymus, nesustojant jų plakti. Padidiname plakimo greitį ir plakame, kol atvės ir baltymai taps standūs.
Nedidelį kiekį baltymų greitu tempu įmaišome į migdolų masę. Tuomet atsargiai įmaišome likusius baltymus.
Imame konditerinį maišelį su lygiu antgaliu (geriausia būtų nr. 8), išspaudžiame nedidelius macarons ant geros kokybės (!!) sviestiniu popieriumi išklotos kepimo skardos (man prireikė trijų didelių orkaitės skardų). Macarons, kai juos formuosime, kiek plėsis, tad nereikia išspausti labai didelių ir palikite tarpelius. Paliekame macarons apdžiūti 30-60 minučių, kai palietus viršūnę, bus jaučiamas sausas sluoksnis. 
Kepame 155 C orkaitėje apie 13-15 minučių. Paliekame atvėsti ir tada nuimame nuo kepimo popieriaus. Jei jie sunkiai atlimpa nuo popieriaus, galima po popieriumi įpilti šiek tiek vandens, palaukti minutę ir tuomet jie lengvai nusiplėšia.

Ant vienos macarons puselės užspaudžiame paruošto atvėsusio ganašo ir uždedame antrą macarons, šiek tiek paspaudžiame, kad gerai suliptų. Skanesni jie (bent jau man), kai pastovi šiek tiek šaldytuve.


~Recipe in English~

Macarons
  • 110 g egg whites
  • 75 ml water
  • 300 g caster sugar
  • 80 g egg whites
  • 2 g salt
  • 2 g food colour (red or chocolate)
  • vanilla
  • 230 g almond flour
  • 230 g confectioners' sugar
  • 100 g dark chocolate
Ganache 
  • 15 g milk chocolate
  • 110 g dark chocolate
  • 140 g heave cream (36% fat)
  • 15  g unsalted butter
  • 10 g buckwheat seeds
Ganache

In a dry frying pan, roast buckwheat seeds until they spread their aroma. 
In another saucepan, bring to boil the heavy cream. Remove from heat, put the roasted buckwheat seeds, cover and leave for 10 minutes to absorb.
In a bain-marie, melt chocolate (I used only dark chocolate as I didn't have the milk one). Drain the heavy cream as it's still hot into the chocolate and stir with spatula until the chocolate is smooth and shines. Add butter and stir until melted. 
Place ganache in the fridge for 1-2 hours until it's cool and thickened. 

Macarons

In a bowl, sieve almond flour and confectioners' sugar. Add the 80 g of egg whites. Mix well. Add food colour and melted chocolate.
In a mixer, place the rest egg whites. 
In a saucepan, pour water, add sugar and salt. Bring to boil until it reaches 118 C. 
When the syrup starts to boil, start whisking the egg whites on a medium speed. When they double and the syrup reaches the right temperature, start pouring it into the egg whites slowly (without stopping to whisk), turn on the high speed and whisk until cools down and egg whites are stiff.
Take a small amount of egg whites and add them to the almond flour mixture. Stir fast to lighten up the mixture. Add the rest egg whites, this time stir carefully.
Place the mixture in a pastry bag with a nozzle no. 8. Cut small circles (leave some space between because they will spread a little) on a baking sheet or a silicone mat, leave macarons to rest for 30-60 minutes until their surface is dry when you touch.
Bake them in a preheated oven at 155 C for 13-15 minutes. Leave to cool and then remove from a baking sheet. If they don't come easily, pour some water under the baking sheet, leave a minute and try to remove them.

5 komentarai:

  1. Super atrodo!
    Kaip gerai būtų dabar prie naktipiečio arbatos bent vienas,na gerai būsiu nekukli ir imčiau iškart du:):)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano akimis žiūrint, makarons išvaizda tobula :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ieva Marija, ačiū :) Aš niekaip negaliu sustoti jų valgyti :)
    Neringa, mielai pavaišinčiau ir trimis, jei tik norėtum :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Valerija, taip taip taip :)))))))

    AtsakytiPanaikinti