2013 m. gruodžio 6 d., penktadienis

Tarte tacoing - svarainių ir obuolių tatenas

Šio deserto gamyba mane buvo nejuokais suneraminusi. Viskas atrodė taip aišku ir suprantama, bet galiausiai nenumatytos situacijos ir laiko stoka padarė savo, kad reikiamu momentu pamiršti visus prancūziškus žodžius ir improvizuoji. Šį kartą improvizacija neatitiko realybės ir jau buvau beveik "palaidojusi" desertą, tačiau jo nepalikau ir atlikau viską iki galo, giliai kažkur tikėdamasi, kad, o gal jis bus visai nieko. Ir ačiū Diev, kad klausau savo vidinio balso, nes, o vaikyti, jis gavosi dar ir kaip skanus. 


Beje, tai neįprastas ir daugumai žinomas obuolių tatenas, o šis - su obuoliais ir svarainiais. Nežinau, ar čia esantys svarainiai yra tokie patys kaip Lietuvoje, bet vardu (kaip teigia vertėjai) jie dalijasi. Graikijoje svarainis prilygsta didžiuliam obuoliui. Iš jo dažniausiai gamina uogienes ir tirštame sirupe verdamus saldėsius.


Šis receptas iš Philippe Conticini knygos La Patisserie Des Reves, 138-139 p.
Reikia paminėti, kad šiam desertui reikalingas specialus kepimo indas/forma, kurią būtų galima statyti ir ant viryklės ir dėti į orkaitę. Aš tokio neturėjau (o tai labai apsunkino viską), tad iš pradžių dariau keptuvėje, o kai atėjo metas šauti į orkaitę, kiek kebliai perkėliau į skardą.


20 cm skersmens desertui
  • 200 g bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 3 svarainiai (tiesa, aš naudojau 1 didelį svarainį ir 1 tokio pat dydžio obuolį)
  • 4 obuoliai 
  • 110 g smulkaus cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
Sirupui (naudojant mažesnį kiekį vaisių, jį sumažiname per pusę)
  • 500 g vandens
  • 1/2 citrinos sulčių
  • vanilės
  • 2 žvaigždiniai anyžiai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 200 g rudojo cukraus 
Bemielę sluoksniuotą tešlą atšildome (jei naudojame šaldytą), iškočiojame 0.5 cm storio lakštą, išpjauname 20 cm skersmens apskritimą ir dedame jį į šaldytuvą, kol prireiks.
Nuplauname, nulupame, išimame sėklas iš obuolių ir svarainių. Juos pjauname arba pusiau, arba į keturias dalis. Dalys turėtų būti panašaus dydžio.
Į puodą supilame vandenį, suberiame cukrų ir visus prieskonius. Kai sirupas užverda, sudedame paruoštus vaisius, sumažiname ugnį iki vidutinės ir verdame apie 50 min., kol svarainiai bus minkšti centre. Nusunkiame (sirupą galime pasilikti, rasime, kur panaudot), atvėsiname. 
Karščiui atspariame inde/formoje išlydome sviestą. Suberiame 85 g cukraus, kai jis ištirpsta, sudėliojame vaisius. Dedame svarainius ir obuolius pakaitomis, vieną tvirtai šalia kito, apskritimu nuo išorės link centro. Užbarstome likusiu cukrumi ir ant silpnos ugnies kaitiname. Kai pradeda burbuliuoti, supilame citrinos sultis. Kaitiname tol, kol cukrus įgaus gražią karamelės spalvą. Šis etapas yra itin svarbus, nes karamelizuojasi sviestas su cukrumi ir vaisiai išskiria pektiną, kurie ir suteikia desertui ypatingą skonį.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C. 
Kai karamelė pasiekia reikiamą spalvą, kepimo indą/formą dedame į įkaitusią orkaitę ir kepame 15 minučių. Išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.

Kai desertas atvėsta, uždedame paruoštą bemielę sluoksniuotą tešlą. 
Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 25 minutes, kol tešla iškeps. Išimame iš orkaitės, kai tatenas atvėsta, apvyniojame maistine plėvele (iš formos neišimame) ir dedame į šaldytuvą 12 val.
Tuo šis tatenas skiriasi nuo obuolių, nes (bent jau mokykloje mums taip kalė į galvą) obuolių tatenas tai desertas, kurį būtina valgyti karštą. O šis valgomas šaltas.
Po 12 val. (na, desertą gaminau vakare, tad tiesiog palikau per naktį šaldytuve), jį reikia išimti iš formos. Aš jį atsargiai panardinau į karštą vandenį ir tada apverčiau ant lėkštės. 
O knygoje siūloma pakaitinti ant viryklės, ant silpnos ugnies, kol kiek aptirpsta ir išsiima.


Iš tiesų, po keletos nesėkmių ir sunkumų, tikrai nebemaniau, kad jis bus toks skanus. Svarainiai tokie saldžiai rūgštūs, gardi karamelė, o ir sluoksniuota tešla. Malonumas!
Ypač, kai sluoksniuotą tešlą gaminau pati, tai padarė ją dar gardesne :) 

 

1 komentaras: