2015 m. kovo 17 d., antradienis

Chalva su manais/ Σιμιγδαλένιος χαλβάς

~LT~

Kaip sekasi ruoštis Velykoms? Ar jau pradėjote galvoti, ką joms paruošite, kaip papuošite namus?
O gal atvirkščiai, esate pasninko susikaupime ir niekur neskubate?
Na, apie Velykas tikrai dar nebūčiau pradėjusi galvoti, jei ne kasdien darbe matomos grožybės. Tikrai susisuka galva. Ėmiau galvoti, kaip papuošti namus, kaip juos atgaivinti po žiemos, įnešti šviesos, spalvų. Tuo pavasaris ir žavus, kad po ilgų mėnesių pilkumos, imi ir vėl regėti žalumą.
O dabar, tęsiant pažadus, dar vienas populiarus pasninko meto desertas, kurio variacijų yra begalė. Aš siūlau gana tradicinį, be jokių priedų, variantą, kuris man labiausiai patinka.


Sudėtingumo lygis - lengva
Paruošimo trukmė - 30 minučių

Chalva su manais
23 cm skersmens formai

  • 160 g bekvapio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų)
  • 320 g stambių manų kruopų
  • 760 g vandens
  • 500 g cukraus
  • 2-3 cinamono lazdelės
  • 1 apelsino žievelė (nupjauta peiliu, stengiantis palikti kuo mažiau baltos dalies)
Nedideliame puode užviriname vandenį, cukrų, cinamoną ir apelsino žievelę. Viriname apie 1 minutę.

Tuo pačiu metu į kitą puodą supilame aliejų ir, ant vidutinės ugnies kaitinant, palaukiame, kol jis įšils. Suberiame manus ir "kepame" manus, kol jų spalva tampa švelniai rusva. Manus reikia nuolat maišyti, kad nepridegtų, nes tuomet chalva apkars ir bus nemaloni valgyti.
Kai spalva tampa rusva, supilame per porą kartų verdantį sirupą ir maišome (labai atsargiai, nes iš pradžių manai ims labai putoti ir gali nudeginti), kol chalva sutirštės ir paėmus šaukštu, ji ant jo laikysis (žr. nuotr. žemiau).


Nukeliame nuo ugnies ir sukrečiame chalvą į pasirinktą formą (jos riebalais tepti nereikia). Su chalva reikia dirbti, kol ji karšta, nes atvėsusi taps kieta ir nesileis formuojama. Paliekame visiškai atvėsti ir tada išimame iš formos.
Galima pabarstyti cinamonu, nes jis labai labai tinka.


~GR~

Πως πάει η προετοιμασία για το Πάσχα; Αρχίσατε να κάνετε λίστες τι θα μαγειρέψετε, πως να διακοσμήσετε το σπίτι σας;
Ή μήπως το αντίθετο, η νηστεία είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεστε και απλά δεν βιάζεστε?
Και εγώ, κανονικά δεν θα είχα σκεφτεί ακόμα για το Πάσχα αν δεν θα έβλεπα καθημερινά στη δουλεία τα όμορφα πράγματα. Πραγματικά, ζαλίζεσαι! Και γι'αυτό άρχισα κι εγώ να σκέφτομαι πως να διακοσμήσω το σπίτι, πως να φρεσκάρω το σπίτι μετά το χειμώνα, να φέρω φως και χρώματα. Αχ, γι'αυτό είναι ωραία η άνοιξη επειδή μετά από λίγους μήνες με γκρι ουρανό και βροχές επιτέλους αρχίζεις να βλέπεις και πάλι κάτι πράσινο.


Α, και τώρα, να συνεχίσω αυτό που υποσχέθηκα πριν, άλλη μια νηστίσιμη συνταγή για ένα πολύ γνωστό γλυκό - σιμιγδαλένιο χαλβά. Ο χαλβάς έχει άπειρες συνταγές αλλά εγώ σας προτείνω τον κλασικό, τον αγαπημένο μου.

Βαθμός δυσκολίας - εύκολο
Χρόνος προετοιμασίας - 30 λεπτά


Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Για ένα τσέρκι 23 εκ.

  • 160 γρ λάδι ραφινέ (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κλπ.)
  • 320 γρ χοντρό σιμιγδάλι
  • 760 γρ νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 2-3 ξυλάκια κανέλας
  • φλούδα 1 πορτοκάλι 
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε το σιρόπι για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού.

Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το "τηγανίζουμε", ανακατεύοντας συνεχώς. Το σιμιγδάλι πρέπει να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, αλλά προσοχή να μην το κάψουμε γιατί μετά θα πικρίσει ο χαλβάς και η γεύση του δεν θα είναι καλή.
Όταν έχει πάρει το χρώμα, σε δυο-τρεις φορές ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι. Να προσέχουμε, γιατί σε αυτό το σημείο ο χαλβάς πιτσιλάει και είναι πολύ καυτός. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και όταν θα πάρουμε ένα μέρος του χαλβά, αυτός θα κάτσει στο κουτάλι.
Βγάζουμε από τη φωτιά και φορμάρουμε αμέσως τον χαλβά γιατί όταν κρυώνει, γίνεται σκληρός και δεν αλλάζει το σχήμα εύκολα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τότε ξεφορμάρουμε.


Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą