2015 m. spalio 27 d., antradienis

Šokoladinis keksas su kriaušėmis / Κέικ σοκολάτας με αχλάδια

~LT~

Vienas puikiausių būdų pradėti dieną yra saldžiai. Nesu iš tų, kurie valgo sumuštinius ar kiaušinienę su kumpiu pusryčiams, nes noriu dieną pradėti kiek saldžiau, kad visa likusi diena būtų mielesnė. Taip neretai pasitaiko, kad be tradicinių pusryčių (jogurtas, medus, vaisiai ir t.t.) atsiranda ir gabalėlis skanaus pyrago, torto ar kekso. Rytais toks gabaliukas su garuojančia kava - būna didžiausias malonumas. 



Vakar viriau kriaušes sirupe ir žadėjau pasiūlyti vieną variantą, ką galima su jomis daryti. Tad štai ir iškepiau šokoladinį keksą, kuriam, beje, labai tiktų šokoladinis padažas, apie kurį pagalvojau kiek pavėluotai. Na, bet kitą kartą tikrai bus su juo, nes paruoštų kriaušių turiu nemažai :)


~GR~

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσεις την ημέρα σου είναι με κάτι γλυκό. Δεν είμαι από αυτούς ανθρώπους που τρώει αλμυρά πράγματα το πρωί (τοστάκια, ομελέτες με μπέικον... ) και προτιμώ το πρώτο πράγμα που θα φάω να είναι γλυκό για να πάει κάπως καλύτερα όλη μου ημέρα. Και γι'αυτό, πολλές φορές πέρα από το κανονικό πρωινό (γιαούρτι, μέλι, φρούτα κλπ.) δίπλα μου βρίσκεται και ένα κομμάτι νόστιμου κέικ, τούρτας ή άλλου γλυκού. Το πρωί μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ - τέτοιο γλυκό είναι σκέτη απόλαυση.


Χθες έφτιαξα αχλάδια σε σιρόπι για τον χειμώνα και σας υποσχέθηκα ότι θα δώσω μια ιδέα τι μπορείτε να κάνετε με αυτά. Έτσι έφτιαξα ένα κέικ σοκολάτας με το οποίο θα πήγαινε απίστευτα η σάλτσα σοκολάτας αν και άργησα να το θυμηθώ (την επόμενη φορά σίγουρα θα το συνοδεύσω με τη σάλτσα για έξτρα απόλαυση)!

~LT~


Receptas iš Russian Foodie, 49-50 psl.

Šokoladinis keksas su kriaušėmis 
9,5 x 25 cm kekso formai

Kriaušėms (receptas pagal šį įrašą)

3 kriaušių
1 cinamono lazdelės
300 g vandens
150 g cukraus
1/2 citrinos sulčių

1 valg. š. nesaldintos kakavos
2 valg. š. miltų
1/4 arb. š. cinamono

Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklytes, palikite kotelius. Apšlakstykite citrinos sultimis.
Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir įmeskite cinamono lazdelę. Užvirinkite.

PASTABA. Jei kriaušes norite naudoti iš karto nurodytam keksui, tokiu atveju eiga yra tokia:
Į verdantį sirupą sudėkite kriaušes, užvirinkite dar kartą, sumažinkite ugnį, pridenkite puodą ir virkite apie 20 minučių, kol kriaušės suminkštės, bet laikys savo formą. Ištraukite ir atvėsinkite.

Jeigu jas konservuosite, kriaušių virti nereikia, jas sukiškite į paruoštus stiklainius ir užpilkite karštu sirupu. Konservuotas kriaušes tokiam pyragui naudokite po keletos dienų ar vėliau, kad kriaušės būtų suminkštėjusios nuo sirupo.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kakavą, miltus ir cinamoną. Atvėsusias kriaušes apvoliokite šiame mišinyje. Atsargiai sukaišiokite kriaušes į paruoštą tešlą skardoje. Per daug stumti nereikia (iki pusės), nes jos pačios nuslinks į apačią keksui bekylant. 

Keksui

200 g miltų
120 g rudojo cukraus
35 g nesaldintos kakavos
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. cinamono
1/2 arb. š. kepinių sodos
1/2 arb. š. druskos
1 kiaušinio
240 g pasukų arba kefyro
120 g aliejaus, bekvapio (saulėgrąžų, kukurūzų)

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais kepimo formą.
Dubenyje šluotele sumaišykite pasukas, aliejų ir kiaušinį. Suberkite cukrų ir permaišykite.
Kitame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir kepinių sodą.
Persijokite į pirmąjį dubenį, išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
Supilkite tešlą į paruoštą kepimo skardą. 
Lengvai įspauskite paruoštas kriaušes. Kepant jos pačios pasislinks link dugno, tad nebūtina per daug jų stumti.
Kepkite apie 50 minučių arba kol iškeps. 
Ištraukite iš orkaitės, palikite 10 min. kepimo formoje ir tada išimkite. Palikite ant grotelių, kol atvės.
Prieš patiekdami, apibarstykite cukraus pudra arba pasigaminkite šokoladinį padažą, kuris jam labai tiktų.


~GR~

Βαθμός δυσκολίας - πολύ εύκολο
Χρόνος παρασκευής - 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος - 50 λεπτά

Η συνταγή από το περιοδικό Russian Foodie, 49-50 σελ.


Κέικ σοκολάτας με αχλάδια
Για τη φόρμα του κέικ 9,5 x 25 εκ.

Για τα αχλάδια (η συνταγή σαν εδώ)

3 αχλάδια
1 ξυλάκι κανέλας
300 γρ νερό
150 γρ ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι

1 κ. σ. κακάο, άγλυκο
2 κ. σ. αλεύρι
1/4 κ. γλ. κανέλα

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση, κρατάμε τα κοτσάνια, βγάζουμε τα κουκούτσια. Περιχύνουμε τα αχλάδια με το χυμό λεμόνι.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Φέρνουμε στο σημείο βρασμού.

ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα αχλάδια για το συγκεκριμένο κέικ, κάντε το εξής: 
- βάζουμε τα αχλάδια στο σιρόπι που βράζει, φέρνουμε ξανά στο σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια αλλά πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

- αν τα βάζετε σε βαζάκια (όπως λέει η χθεσινή συνταγή), βάζουμε τα αχλάδια στα βαζάκια και γεμίζουμε με καυτό σιρόπι. Αυτά τα αχλάδια για τέτοιο κέικ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μετά από 2 μέρες και μετά όταν τα αχλάδια έχουν μαλακώσει από το σιρόπι. 

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο, το αλεύρι και την κανέλα. Βάζουμε ένα ένα τα αχλάδια εκεί και κουνάμε καλά το μπολάκι να καλύψει καλά τα αχλάδια.
Τοποθετούμε τα αχλάδια όρθια στην έτοιμη ζύμη που έχουμε βάλει στη φόρμα. Πιέζουμε ελαφρά τα αχλάδια να μπούνε μέχρι τη μέση της ζύμης επειδή στο ψήσιμο θα κατέβουν και πιο μέσα.

Κέικ σοκολάτας

200 γρ αλεύρι
120 γρ καστανή ζάχαρη
35 γρ κακάο άγλυκο
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 αυγό
240 γρ αριάνι ή κεφίρ
120 γρ λάδι ραφινέ (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ.
Σε μια μπασίνα με το σύρμα ανακατεύουμε το λάδι, την αριάνι και το αυγό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Σε άλλη μπασίνα ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι.
Κοσκινίζουμε στο πρώτο μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλες τις σκόνες.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και τοποθετούμε από πάνω τα αχλάδια.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι ψηθεί.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσει.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή φτιάχνουμε μια σάλτσα σοκολάτας.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą